Tri Ptičice

Glasbene urice

Glasbene urice so zasnovane po unikatnem pristopu, ki temelji na večletnih praktičnih izkušnjah. Program Treh ptičic je specializiran za glasbeno vzgojo predšolskih otrok. Sledi sodobnim smernicam različnih programov predšolske glasbene vzgoje (Steiner, Kodaly, Willems) in je primeren za vse otroke od 1.5 – 10. let. Temelji na celostnem pristopu k posamezniku in sledi njegovemu naravnemu razvoju.

Tematika delavnic je edinstvena – izvirna; prilagaja se letnim časom ter razmeram v okolju; je sveža, predvsem pa takšna, da pritegne pozornost otrok in budi željo po udeležbi in nadaljnjem glasbenem udejstvovanju tudi izven delavnic.

Vsebina glasbenih uric

Sledi letnemu ritmu v katerem se izmenjajo štirje letni časi. Tekom glasbenega leta ob primernem vremenu vse skupine skupaj praznujemo slovenske ljudske praznike (Martinovanje- praznik luči, Božične kolednice- nastop vseh skupin, Kresna noč- nastop vseh skupin, na katere se navezujejo vsebine (prstne igre, pesmice, rajanja ter ostale glasbene dejavnosti)

Vsaka glasbena urica je trodelna:

 • vsebine za roke in telo: uvod – prstne igre, rajanja, ples,
 • vsebine za glavo: igranje na instrumente, ustvarjanje glasbe, improviziranje, priprava glasbenih pravljic …
 • vsebine za srce: ogled kamišibaj predstave v kateri se tudi vizualno spoznamo z  novimi pesmicami, ki se jih učimo skozi urice.

Izvedba

 • jesenski semester- oktober do januar (14 uric)
 • pomladni-februar do junij (17 uric)

 

Zasnova skupin

GLASBENI MALČKI

 • Starost: 1.5 – 3.leta
 • Čas trajanja: 30 min

Malčki se urice udeležujejo skupaj s starši, ki aktivno sodelujejo pri dejavnostih, in krepijo vez s svojim malčkom ter kvalitetno preživijo skupni čas. Dejavnosti vključujejo rajanje, prstne igre, ples, igranje na male instrumente ter poslušanje glasbe. Na ta način razvijajo besedni zaklad, krepijo motorične sposobnosti (grobo in fino motoriko) in razvijajo glasbeni posluh. Prek skupinske igre pa se navajajo na sodelovanje z ostalimi in na ta način ustvarjajo zaupanje v svet. Program traja 30 min.

GLASBENI SREDINČKI

 • Starost: 3. – 5. let
 • Čas trajanja: 45 min

Sredinčki se glasbenih uric udeležujejo sami.

Dejavnosti vključujejo rajanje, prstne igre, ples (primerne njihovi starosti), ustvarjanje lastnih pesmic, igranje na male glasbene instrumente. Na ta način se otroci ustvarjalno izražajo, pojejo in igrajo, spoznavajo temeljne glasbene pojme, razvijajo elementarni glasbeni posluh (melodični, ritmični), učijo se potrpežljivosti, razvijajo notranjo motivacijo, predvsem pa uživajo ob umetniškem izrazu in na ta način krepijo voljo do dela in učenja.

GLASBENI VELIKANI

 • Starost: 5. – 10. let
 • Čas trajanja: 45 min

Velikani se glasbenih uric udeležujejo sami.

Dejavnosti vključujejo rajanje, prstne igre, ples (primerne njihovi starosti), ustvarjanje lastnih pesmic, igranje na male glasbene instrumente.

Velikani si na naših uricah izberejo instrument (ukulele ali kljunasta flavta), prek katerega spoznavajo nove pesmice ter tudi osnove glasbene teorije.

Otroci se skozi igranje čustveno in  ustvarjalno izražajo, spoznavajo temeljne glasbene pojme, razvijajo elementarni glasbeni posluh (melodični, ritmični), učijo se potrpežljivosti, razvijajo notranjo motivacijo, predvsem pa uživajo ob umetniškem izrazu in na ta način krepijo voljo do dela in življenja.

GLASBENI OBJEM

 • Starost: ni omejitve
 • Čas trajanja: 30 min

Glasbene delavnice za otroke s posebnimi potrebami

Gre za aktivno obliko umetnostnih dejavnosti, pri kateri udeleženci igrajo na instrumente, pojejo, ustvarjajo pesmi, različne glasove in preko tega gradijo nove poti do sebe. Gre za skupno ustvarjanje z namenom povezovanja, izražanja, sodelovanja, zabave, učenja sobivanja. Glasbeno predznanje za delavnice ni potrebno.